بررسی فرآیند تولید شیرآلات بهداشتی و مراحل آن

استفاده از شیرآلات بهداشتی با کیفیت برای آشپزخانه ، حمام و سرویس بهداشتی نیاز اساسی هر خانه و ساختمان می باشد که پیش از خرید و انتخاب آن باید در رابطه با جنس و آلیاژ  بکار رفته، نوع عملکرد شیر، زیبایی و تناسب با دکوراسیون محیط منزل توجه بسیار نمود.

در این مقاله قصد داریم توضیحات جامع و کاملی از فرآیند تولید شیرآلات بهداشتی (Faucet Production Process) در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

مراحل ساخت :

  • طراحی
  • قالب سازی
  • تهیه شمش خام
  • ریخته گری
  • تخلیه و برش
  • ماشین کاری
  • پرداخت کاری
  • آبکاری
  • نصب قطعات
  • مونتاژ و بسته بندی

طراحی جهت ساخت نمونه اولیه شیرآلات

واحد طراحی با استفاده از نرم افزارهای گرافیکی و محاسباتی اقدام به طراحی نمونه اولیه از شیر مورد نظر می نماید و پس از تایید طرح ها توسط کارگروه تولید و واحدهای مدیریتی برای ساخت نمونه اولیه به واحد قالب سازی ارجاع می شود.

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی
مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

تولید قالب شیرآلات بهداشتی

دو نوع قالب در مرحله قالب سازیِ تولید شیرآلات بهداشتی وجود دارد:

  • قالب ماهیچه

ماهیچه جزء مستقلی از یک قالب است که از استحکام کافی برخوردار می‌باشد و به منظور ایجاد قسمت‌هایی از قالب که شکل‌دهی آن‌ها از طریق قالب‌گیری مستقیم، مشکل یا امکان‌پذیر نیست، به کار می‌رود. ماهیچه‌ها ممکن است به منظورهای مختلفی در قالب مورد استفاده قرار گیرند. در قطعات توخالی، نقش ماهیچه‌ها ایجاد محفظه‌های داخلی اصلی در قطعه می‌باشد. از ماهیچه‌ها می‌توان به عنوان بعضی از اجزای سیستم راه گاهی نیز استفاده نمود.

ماهیچه گیری و ماهیچه سابی در تولید شیرآلات بهداشتی و ساختمانی

ماهیچه ترکیبی از ماسه آغشته به رزین است که به کمک هوای فشرده شده در قالب های داغ (دمای حدود 250درجه سانتیگراد) تزریق شده و به شکل قالب در می‌آید. سپس در واحد ماهیچه سابی سطحشان صاف می شود و بعداً در قالب ریخته گری قرار گرفته، اطراف آن از مواد مذاب پُر و سپس تخلیه می گردند تا شیرآلات بصورت توخالی تولید شوند.

سیستم راهگاه: در هنگام ریخته گری نیاز به مجراهایی است که از طریق آن ها مواد مذاب به درست ترین شکل درون قالب ها ریخته شوند.

براساس نوع قالب و روش تولید، جنس ماهیچه‌ها، علاوه بر ماسه ماهیچه، ممکن است از مواد دیگری مانند فلز و سرامیک نیز انتخاب شود.

  • ریخته گری در قالب ریژه

ریخته‌گری ثقلی (ریژه) به انگلیسی Gravity casting نوعی از ریخته گری می باشد که از قالب دائمی از آن استفاده می شود. این نوع ریخته ‌گری مواد مذاب فلزات با کمک نیروی گرانش و وزن خود به درون قالب سرازیر و هدایت می‌شود.

نکته قابل توجه در این مرحله، صحت و درستی سیستم راهگاهی قالب هاست که برای اطمینان از این امر، نرم افزار شبیه ساز در واحد طراحی به بررسی آن می پردازد و در صورت نیاز، اصلاحات اعمال می گردد. پس از تایید نهایی، قالب شیرآلات توسط واحد CNC ساخته میشود.

دستگاه CNC: دستگاهی است که نقشه های داده شده به زبان برنامه نویسی سطح بالا را روی بلوک های خام پیاده می کند و پیچیده ترین قالب ها را با دقیق ترین ابعاد آماده میکند.

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی
مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

تهیه شمش با عیار مناسب

جنس شمش برای ساخت شیرآلات بهداشتی، برنج به همراه آلیاژی از مس و روی می باشد. این آلیاژها به دلیل مقاومت در برابر خوردگی و زنگ زدگی آب نرم و کلسیفیکاسیون (به انگلیسی Calcification) آب سخت، پرمصرف ترین ماده برای تولید شیرآلات است. شمش های برنج بسته به اندازه شیر آب به صورت استوک میله ای با قطر 0.13 – 2 اینچ (0.33 – 5 سانتی متر) خریداری می شود. بهترین شمش باید 58 تا 60% مس، زیر 2.5% سرب و حدود 38% روی داشته باشد. تمام شمش های وارد شده به کارخانه، پس از آنالیز با دستگاه کوانتومتر (به انگلیسی Quantometr) و اطمینان از قابل مصرف بودن جهت ایجاد آلیاژ استاندارد، به مراحل بعدی تولید شیرآلات راه پیدا می کنند.

کوانتومتر دستگاهی است که با ایجاد جرقه بر روی فلز در محیط گاز بی اثر آرگون، طیف حاصل از بخارات آن فلز (در اینجا شمش برنج) را آنالیز می نماید تا تولید شیرآلات استاندارد تضمین شوند. 

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

ریخته گری شیرآلات بهداشتی و ساختمانی

ریخته گری گرانشی (به انگلیسی Gravity die-casting) یکی از مهمترین بخش های ساخت شیرآلات می باشد. این مرحله بصورت دستی یا ماشینی انجام می شود، مواد مذاب در دمای حدودا 1000 درجه سانتیگراد به درون قالب های ریخته گری که ماهیچه ها نیز در آن ها قرار دارند ریخته می شوند. مواد مذاب در کوره های گازی و درون بوته های گرافیتی 800 کیلوئی آماده میشود. در مرحله ریخته گری شیرآلات بهداشتی هر دو الی سه ساعت از ذوب آنالیز گرفته می شود تا از استاندارد بودن آن اطمینان حاصل گردد.

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی
مراحل تولید شیرآلات بهداشتی
مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

تخیله و برش شیرآلات ریخته شده

پس از کنترل ظاهری قطعات ریخته شده، تخلیه ماسه (همان ماهیچه) درون قطعات انجام مپذیرد. در این مرحله از تولید شیرآلات بهداشتی و ساختمانی، ابتدا قطعات درون کوره گرم شده و سپس به کمک دستگاه ویبره این ماسه ها تخلیه می گردند. نهایتا راهگاه و زوائد دیگر با سنگ برش جدا می گردند.

ماشین کاری در تولید شیرآلات بهداشتی و ساختمانی

پس از انجام تست، قطعات سالم خارج شده از تخلیه و برش به مرحله ماشین کاری فرستاده میشوند. در این مرحله از تولید شیرآلات، سوراخ ها تعبیه شده و بعضاً سطوح خشن ریختگی حذف می شود تا نشیمنی مناسب برای مونتاژ و آب بندی ملزومات بدست آید.

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

پرداخت کاری شیرآلات بهداشتی و ساختمانی

بسیاری از تولیدکنندگان شیرآلات بهداشتی فرآیند سنباده زنی و پرداختکاری خود را برون سپاری می کنند. این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار می باشد زیرا پس از این مرحله نوبت به آبکاری شیرآلات میرسد و شیرآلات پس از آبکاری دیگر به هیچ عنوان قابل پرداخت کاری نمی باشند. پس انجام پرداخت کاری و بازگشت به کارخانه واحد کنترل کیفیت به دقت به بررسی پرداخت های انجام شده می پردازد تا مطمعن شود که سمباده زنی و پرداخت به بهترین شکل ممکن انجام گردیده باشد.

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی
مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

آبکاری و پوشش نهایی شیرآلات

آبکاری یا روکش شیرآلات عاملی است که باعث ماندگاری، حفظ ظاهر، زیبایی و تنوع رنگ شیرآلات ساختمانی می‌شود. شیرآلات در فرآیند طراحی و تولید، روکش‌های متفاوتی از لحاظ جنس و رنگ آبکاری به دست می‌آورند. این عمل توسط روش‌های مختلف انجام می‌شود که هر یک جوانب مثبت و منفی مخصوص به خود را دارا هستند. آبکاری کروم تقریباً دو ساعت طول می کشد و طی آن محصولات 40 بار مراحل مختلف خیساندن و شستشو را پشت سر می گذارند. پس از آبکاری کروم، محصولات قبل از مونتاژ بررسی می شوند. هر علامتی مانند لوگوی برند در این مرحله اضافه می شود

انواع آبکاری شیرآلات

آبکاری شیرآلات در ۶ نوع متفاوت انجام می‌شوند و هر یک با استفاده از تکنیک و شیوه منحصر به فردی انجام می پذیرد. انواع آبکاری شامل : آبکاری نیکل – کروم، آبکاری برنز، آبکاری مس، آبکاری رنگی، آبکاری اپوکسی و آبکاری PVD می باشد. همین تنوع مدل های آبکاری باعث ایجاد انواع رنگ های شیرآلات در بازار می گردد. بدین ترتیب خریداران می‌توانند متناسب با سلیقه شخصی خود به‌ راحتی رنگ‌ مورد نظر خود را انتخاب کنند.

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی
مراحل تولید شیرآلات بهداشتی
مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

قطعات فنی داخل بدنه شیرآلات

قطعات داخل شیرآلات بعد از اتمام مرحله آبکاری انجام می پذیرد. این قطعات بسته به نوع شیرآلات می تواند متفاوت باشد. در شیرهای اهرمی کارتریج Cartridge و آبفشان Perlator عموما مشترک هستند. در شیرآلات ظرفشویی شلنگ دار علاوه بر کارتریج و آبفشان، گوشی شاوری شلنگ سوم شاوری و وزنه سربی نیز موجود می باشد. همچنین در شیرآلات چشمی کاپاسیتور ، سنسور و باطری موجود می باشد. بسته به نوع شیرآلات قطعات می تواند متفاوت باشد. 

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

مونتاژ و بسته بندی شیرآلات

بعد از اتمام تمامی مراحل بالا و مونتاژ قطعات داخلی شیر و تاییدیه نهایی کنترل کیفیت، شیرآلات برای بسته بندی به واحد مربوطه ارسال و در کاورهای مخصوص جهت حفاظت از خط و خش خوردگی داخل جعبه قرار میگیرند و در نهایت پلمپ و برای ارسال به انبار فرستاده می شوند.

مراحل تولید شیرآلات بهداشتی

راهنمای خرید شیرآلات

بهترین شیرآلات، شیرآلاتی هستند که نشان استاندارد ایران و نشانهای استاندارد کنترل کیفی دارند. برای اطلاعات بیشتر در مورد خرید شیرآلات به این مقاله مراجعه فرمایید.